• Producent - BEUTELSBACHER soki bio NIEMCY

Jakość gotowych produktów gwarantowana jest poprzez delikatne tłoczenie soków i możliwie najkrótszą odległość do obszaru napełniania oraz dokładną weryfikację opakowań „Urządzenie automatycznie sortuje wszystkie butelki, pozbywając się tych, które są uszkodzone czy zabrudzone” - wyjaśnia Matthias Maier. Opakowania Tetra i butelki PET nie są wykorzystywane przez Maier. Soki przechowywane w szkle mają dłuższy termin ważności. Kolejnym argumentem jest recycling. Plastikowe butelki lub kartony mogą być przetwarzane jedynie w surowce o niższej jakości, do których należy dodać więcej plastiku. Zużyte szkło można wykorzystać do produkcji pełnowartościowego, nowego szkła o tej samej jakości, co jest decydującym czynnikiem dla Beutelsbachera. Kolejną zaletą szkła jest to, że te same opakowania można wykorzystać nawet 40 razy. Według Alexandra Becka, dyrektora biznesowego AOEL, stowarzyszenia producentów żywności ekologicznej, szkło jest minerałem pochodzenia monomaterialnego (piasek), który jest dostępny w nieograniczonych ilościach. W jego opinii szkło jest praktycznie jedynym materiałem opakowaniowym, który nie powoduje interakcji między produktem a opakowaniem. Dotyczy to zarówno temperatury pokojowej, jak i podczas pasteryzacji oraz sterylizacji. Jakość jest również gwarantowana przez Beutelsbacher we własnym laboratorium, które weryfikuje ważne parametry produkcyjne, takie jak poziom cukru z owoców i zawartość kwasów, a także czystość mikrobiologiczną. Regularne analizy chemiczne są wysyłane do specjalistycznych instytutów. Soki warzywne pochodzą z pól biodynamicznych gospodarstw (Demeter). Beutelsbacher
  • Parametry