Kutia orkiszowa na Wigilię: łatwy przepis
Potrawy wigilijne to także słodycze. Wśród nich bardzo popularna jest kutia. Robi się ją z całych ziaren pszenicy, maku, miodu, bakalii i słodkiej śmietanki.
Tym razem proponujemy przepis na kutię z orkiszu, czyli najstarszej i najzdrowszej odmiany pszenicy.
Składniki
- 0,5 kg orkiszu
- 0,5 kg maku
- 0,5 kg miodu
- po 0,5 szklanki: rodzynków, migdałów, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 400 ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie krok po kroku:
-
Ugotuj orkisz w dużej ilości wody. Gdy będzie miękki, przelej go zimną wodą.
-
Sparz mak i trzykrotnie go zmiel w maszynce.
-
Orkisz i zmielony mak wymieszaj z miodem.
-
Dodaj sparzone uprzednio rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone migdały i orzechy oraz śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Tak przygotowaną kutię wstaw do lodówki.
..................................................................................................................................................
JOGURTOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z MALINAMI I ERYTRYTOLEM

Składniki na kruche ciasto:
- 510g maki orkiszowej białej (typ750)
- 5 żółtek...
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g zimnego masła
- 100g erytrytolu
Masło pokroić na mniejsze kawałki i umieścić wraz z resztą składników w misie miksera. Wyrabiać hakiem aż do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto (szybko) ręcznie, tak by zbyt mocno się nie ogrzało. Otrzymaną kulę ciasta podzielić na dwie równe części, zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki lub lodówki na czas przygotowywania masy jogurtowej (lub dłużej).
Składniki masy jogurtowej:
- 1200g jogurtu greckiego (część z niższą zawartością tłuszczu) w temp.pokojowej
- 280-300g erytrytolu
- szczypta soli
- 5 białek, w temp.pokojowej
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (80g)
Dodatkowo:
- 400g świeżych lub mrożonych malin (lub innych owoców)
- mielony ksylitol (lub puder trzcinowy) do oprószenia ciasta
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli erytrytol łyżka po łyżce cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana.
Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać jogurt, powoli, delikatnie mieszając, by białka nie opadły.
Blaszkę (duża - 37x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część schłodzonego ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub rozkruszyć gdy nie było zmrożone) i delikatnie wyłożyć nim spód blaszki . Na kruche ciasto wyłożyć całą masę jogurtową i wyrównać. Na masie delikatnie poukładać maliny (mrożone). Na górę wyłożyć startą drugą część schłodzonego ciasta.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut na termoobiegu.
Można pozostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Bananowy chia pudding z karobem i owocem granatu

Składniki na 1-2 szklanki:
2 dojrzałe banany
4-5 łyżeczek nasion chia
1 łyżka karobu
szczypta kurkumy
szczypta kardamonu
1 owoc kaki
owoc granatu
1 szklanka mleka roślinnego
Przygotowanie:
Rozgnieć banana lub zblenduj go wraz z karobem, przyprawami i mlekiem roślinnym. Dodaj nasionka chia, wymieszaj i pozostaw na ok. 5 minut. Następnie wymieszaj pudding i pozostaw jeszcze do naciągnięcia ziarenek przez ok. 5-10 minut. Możesz pozostawić nawet na dłużej, wtedy konsystencja będzie bardziej gęsta.
Umyj dokładnie pod gorącą wodą i zmiksuj owoc kaki lub pokrój go w kostkę.
Bananowy pudding chia serwuj z owocem kaki i granatu.
Na zdrowie!
...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Deser gruszkowy ze skrobią kuzu

Składniki:
2 gruszki (300g)
suszone żurawiny (25g)
woda (400ml+100ml)
cukier waniliowy (15g)
skrobia kuzu (15g)
Przygotowanie:
Gruszki kroimy na małe kawałki, można zostawić skórki jeśli używacie świeżych gruszek. Do garnka wlewamy 400ml wody, wrzucamy gruszki i cukier waniliowy, wszystko gotujemy na małym ogniu, żeby gruszki trochę zmiękły (czas trudno określić, bo w sezonie gruszki potrafią być tak dojrzałe, że wystarczy jedynie zagotować wodę. Do kubeczka wlewamy 100ml zimnej wody i wsypujemy skrobię kuzu. Mieszamy, aż do rozpuszczenia i dolewamy do gotującej się zalewy z gruszkami – zasada jak przy przygotowaniu kisielu. Na ciepło rozlewamy do szklanek lub pucharków. Deser podajemy po schłodzeniu w lodówce, będzie naprawdę gęsty i orzeźwiający. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Owocowa galaretka na agarze i stewii

na 6 porcji:
po 100 g różnych owoców: czarnych i czerwonych porzeczek, truskawek, malin, jagód, itp.:
ok. 1 l wody lub dowolnego soku wtedy omijamy słodzenie
4 płaskie łyżeczki agaru (1 łyżeczka na szklankę płynu)
6 łyżeczek stewii lub innej substancji do słodzenia
sok z 1/2 cytryny (opcjonalne)
Owoce myjemy, delikatnie osuszamy, nakładamy po równo do pucharków.
Odlewamy około 1/2 szklanki wody, rozpuszczamy w niej agar i stewię. Resztę wody zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone składniki i mieszamy gotując ok. 30 sekund. Płynem zalewamy galaretki, odstawiamy do stężenia (ok. 2-3h). Można przechowywać w lodówce, polecam!
------------------------------------------------------------------------------------------
TAPIOKA Z SYROPEM DAKTYLOWYM I OWOCAMI

SKŁADNIKI:
- pół szklanki kuleczek tapioki
- szklanka mleka ryżowego lub innego roślinnego
- 2 łyżki syropu daktylowego
- świeże owoce i orzechy
WYKONANIE:
- tapiokę zalać mlekiem ryżowym i odstawić na 45-60 minut a następnie w nim ugotować ok. 15 minut (kuleczki przybiorą przezroczysty wygląd) lub odlać mleko i nie gotować
- do gęstego deseru dodałem syrop daktylowy i wymieszałem
- dodałem część owoców i wymieszałem
- odstawiłem do wystygnięcia (jeśli było gotowanie)
- przełożyłem słodkie kuleczki do słoika i ozdobiłem owocami i orzechami
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ananas + banan + olej kokosowy + pomarańcza
Bardzo sycący koktajl redukujący kilogramy i przyspieszający metabolizm
Składniki:
2 plastry świeżego ananasa
1 banan 1 łyżka oleju kokosowego
300ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśnięty z pomarańczy)
Całość wymieszać i spożyć. Smacznego
.............................................................................................................................
Papryka faszerowana kaszą bulgur

składniki (dla 2-3 osób):
3 papryki w ulubionym kolorze (ja preferuję czerwone i żółte),
1 mała cukinia, świeże zioła (bazylia, oregano, rozmaryn, koperek), 4
spore pieczarki,
1 cebula
100g kaszy bulgur,
80-100g gorgonzoli,
sól i pieprz,
olej do smażenia.
przygotowanie:
Kaszę gotujemy i odcedzamy. Papryki przekrajmy wzdłuż i wydrążamy. Cebulę siekamy drobno.
Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki. Cukinię myjemy i razem ze skórką kroimy obieraczką do warzyw na paski-wstążeczki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i pieczarki.
Dusimy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie dodajemy cukinię i dusimy przez ok 5 min. mieszając od czasu do czasu.
Siekamy zioła i dodajemy do warzyw na patelni. Dodajemy wcześniej przygotowaną kaszę bulgur.
W wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układamy papryki. Napełniamy je farszem.
Zapiekamy w piekarniku przez ok 30-40 min. Na 15 min przed końcem pieczenia na wierzchu farszu układamy rozdrobnioną gorgonzolę. Smacznego!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- KISIEL Z ROKITNIKIEM I JABŁKAMI

Składniki:
4 łyżki soku z rokitnika
2 szklanki zimnej wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
jabłko
Przygotowanie;
Do rondelka wkładamy jabłka i wlewamy sok z rokitnika, zalewamy wodą (1.5 szklanki), dodajemy cukier i gotujemy.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w pozostałej wodzie i dodajemy do wrzących owoców. Zestawiamy z ognia i studzimy.
-------------------------------------------------------------------------------------
Wieniec drożdżowy z syropem klonowym i orzechami brazylijskimi

Składniki:
4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1,5 szklanki letniego mleka
120 g masła, miękkiego bądź roztopionego
1/3 szklanki cukru z wanilią (można dodać 1-2 łyżki więcej)
8 g cukru wanilinowego (lub pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią)
2 jajka
1 żółtko
pół łyżeczki soli
25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
Nadzienie orzechowo - klonowe:
200 g podpieczonych orzechów brazylijskich, posiekanych (można zastąpić włoskimi)
1/2 szklanki syropu klonowego (można zastąpić golden syrupem)
5 łyżek cukru
3 łyżeczki cynamonu
Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na 1 godzinę). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na duży placek, wielkości dużej blachy 'piekarnikowej' (będącej na wyposażeniu piekarnika). Ciasto posmarować syropem klonowym, posypać cukrem, cynamonem i orzechami. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem na kształt wieńca i ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną; można również włożyć do formy (wybór należy do Was). Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 30 minut. Piec w temperaturze 190ºC przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, potem delikatnie przełożyć na kratkę. Jeszcze ciepłe ozdobić lukrem. @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Kisiel malinowy z kuzu

Składniki:
skrobia z korzenia kuzu bio - 3 łyżki
maliny mrożone - 1 szklanka aronia - 1 garść
stewia w proszku bio - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
KROK 1: Do garnka wlej 1/5 szklanki wody. Zagotuj. Dodaj mrożone owoce (odłóż sobie trochę do dekoracji). Pozostaw na ogniu do rozmrożenia.
KROK 2: Do szklanki z zimną wodą dodaj kuzu. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się skrobi.
KROK 3: Do owoców możesz dodać stewie, jeśli wolisz słodszy deser. Sporządzoną zawiesinę wlej do gotujących się owoców ciągle mieszając - do zgęstnienia. Przelej do salaterki. Udekoruj. Dobrego apetytu.
***************************************************************************************************************************************************
Dziki ryż z grzybami i pietruszką
Składniki:
200g ryżu dzikiego
500g świeżych grzybów*
1 por (biała część)
1 szklanka natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz * najlepiej użyć dwóch lub więcej rodzajów grzybów, na zdjęciach pieczarki i shitake
1. Białą cześć pora siekamy. Grzyby myjemy i kroimy w dość spore kawałki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy por i grzyby. Podsmażamy przez 10 minut.
2. Dodajemy dziki ryż, posiekaną natkę pietruszki. Zalewamy wodą tak, żeby przykryć wszystko 2 cm warstwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 40 minut, aż ryż będzie gotowy. Dziki ryż jest ugotowany wtedy kiedy pojawia się na ciemnym ziarenku biały kolor.
3. Odlewamy nadmiar wody (jeśli pozostał). Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podajemy na gorąco! ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Kasza jaglana z morwą białą

1 porcja
⅓ szklanki (60g) kaszy jaglanej
1 i ¼ szklanka mleka sojowego (ewentualnie wody)
2 łyżeczki ksylitolu
szczypta soli
łyżka suszonej morwy białej
garść borówek
1-2 morele
szczypta kardamonu
Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni i przelej wrzątkiem by pozbyć się goryczki.
1 szklankę mleka (wody) zagotuj, dodaj kaszę jaglaną, szczyptę soli i kardamonu oraz ksylitol. Gotuj na małym ogniu 15 minut.
Dodaj pokrojone morele, morwę i borówki. Wlej pozostałe mleko i podgrzej wszystko.
Podawaj ciepłe. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Chia fresca – orzeźwiający napój z nasionami chia
Chia fresca, nazywana meksykańską lemoniadą, lub też iskiate – jako napój energetyczny.
A tak naprawdę to bardzo proste połączenie soku z limonki, nasion chia, wody kokosowej bądź mineralnej i odrobiny opcjonalnego dosładzacza.
Polubią Ci, którzy rozpoczynają dzień od wypicia wody z cytryną, nasiona chia będą akurat urozmaiceniem.Polubią również Ci, którzy chcą przyśpieszyć swój metabolizm i motorykę przewodu pokarmowego. 
Składniki na jedną dużą szklankę/słoik 350ml:
300ml wody mineralnej, bądź kokosowej
2 łyżki soku z limonki
2 – 2 ½ łyżki nasion chia
odrobina syropu z agawy/stewii (opcjonalnie)
Do szklanki bądź słoika wsyp nasionka, wlej sok z limonki i ew. dosładzacz. Zalej wodą i porządnie wymieszaj. Odczekaj kilka minut i popijaj razem z nasionkami wcześniej je mieszając, smacznego! PS. W sezonie letnim dorzuć świeże owoce i listki świeżej mięty. ``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````````` Koktajl z zielonym jęczmieniem
Porcja na 2 osoby –
Składniki
1 dojrzały banan
1 mango
1 łyżeczka zielonego młodego jęczmienia
1 szklanka wody kokosowej
Przygotowanie
Obierz banana, pozbądź się pestki i skórki z mango, następnie umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj krótką chwilę.
W tym przypadku wszystkie składniki są delikatne więc nie wymagają długiego blendowania.Jeśli nie masz wody kokosowej, dodaj wodę filtrowaną (będzie mniej słodki) lub świeżo wyciskany sok.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Sałatka z jagodami goji
Czas przygotowania: 10 min.

Składniki :
* 1 garść mix sałat,
* 1 łyżka jagody goji,
* 10 dag pasztet pieczony,
* 1 szt papryka czerwona,
* oliwa z oliwek,
* Sól,
* pieprz
Sposób przygotowania:
1.Mix sałat myjemy i układamy na półmisku .Pasztet kroimy w kostkę dodajemy do sałatki .
2.Sałaty posypujemy jagodami goji. Paprykę kroimy w paski i układamy na półmisku .
3.Doprawiamy solą pieprzem i kropimy oliwą z oliwek .
******************************************************************************************************************************************** Sałata z kasztanami, wędzonym tofu i orzechami laskowymi
Sałata z kasztanami:
Połówka sałaty lodowej
pół kostki wędzonego tofu
ogórek
dwa kasztany
garść orzechów laskowych (rozdrobnionych i prażonych na suchej patelni)
Dressing:
Oliwa odrobina wody łyżka dobrej musztardy przyprawy - użyć : soli morskiej, czosnku, cebuli, pomidorów suszonych, papryczki chilli, rozmarynu, tymianku, bazylii, cząbru, lubczyku, estragonu. Warzywa i tofu kroimy, mieszamy w pojemniku, posypujemy uprażonymi orzechami i pokruszonymi w palcach kasztanami. Do małego słoiczka wlewamy trzy łyżki oliwy, dwie wody, łyżkę musztardy i zioła, zakręcamy i wstrząsamy, żeby składniki się połączyły. Gotowe. Chwilę przed zjedzeniem polewamy sałatę dressingiem. Do takich zestawień świetnie pasują wszelkie włoskie "sucharo-wynalazki" - grzanki, paluchy, itp. ==================================================================================================================== Sałatka z rukoli,jarmużu, pomarańczy i konopi:

2 garście rukoli
1 garść jarmużu
1 pomarańcza
1 szalotka
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka nasion konopi jadalnej
Sos:
3 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz młotkowany z kolendrą
Rukolę wrzucamy do miski, jarmuż kroimy bardzo cieniutko i dorzucamy do rukoli- mieszamy by listki były równomiernie rozłożone.
Wykrawamy z pomarańczy fileciki bez błonek - pozostałe elementy wyciskamy - otrzymamy z nich sok do sosu.
Paprykę kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w piórka i rozrzucamy na pozostałych składnikach. Konopię podprażamy na suchej patelni i rozsypujemy.
Przygotowanie sosu jest bardzo szybkie - sok pomarańczowy, ocet, oliwę i przyprawy energicznie mieszmay rózgą do momentu otrzymania emulsji.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem ================================================================================================================================== SŁODKI PUDDING Z CHIA
Składniki:
2 łyżki nasion chia
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżeczka syropu z agawy świeże owoce
Przygotowanie:
♥ Do słoika lub kubka nasyp nasiona chia.
♥ Zalej mlekiem i dodaj słodki syrop.
♥ Całość wymieszaj lub jeśli używasz słoika zakręć słoik i potrzep nim by wszystko się wymieszało.
♥ Zostaw na 15 minut w lodówce. Następnie powtórnie wymieszaj pudding.
♥ Całość zostaw w lodówce na noc lub minimum 3-5h .
♥ Wyciągnij gotowy pudding.
♥ Dodaj ulubione owoce i zajadaj na dzień dobry!
.................................................................................................................................................
Orzechowa quinoa ze szpinakiem, jajkiem w koszulce i marynowaną marchewką

Składniki dla 4 osób:
1 ½ szklanki quinoa
2 szalotki lub
1 mała cebula
3 szklanki domowego wywaru z warzyw lub wody
2 czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka klarowanego masła
Sól do smaku
Marynowana marchewka:
2 średnie marchewki ,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki białego octu winnego
sól i świeżo mielony pieprz
Szpinak:
400 gr szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa
Jajka w koszulkach:
4 bardzo świeże, wiejskie jaja
1 łyżka octu winnego
Obraną marchewkę kroimy w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny. Wstążki kroimy w paski. Mieszamy oliwę z octem, sporą szczyptą soli i pieprzu, tak powstałą marynatą zalewamy paski marchewki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Ziarna quinoaumieszczamy na sicie i płuczemy dokładnie pod strumieniem zimnej wody. Szalotkę drobno siekamy. W średniej wielkości rondlu z grubym dnem rozgrzewamy masło i smażymy szalotkę na małym ogniu, aż się zeszkli, ale nie zrumieni. Dodajemy quinoa, przesmażamy chwilę, cały czas mieszając. Następnie kaszę zalewamy wywarem lub wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziarna wchłoną całą wodę, staną się lekko przezroczyste i al dente. Dodajemy posiekane orzechy, przyprawiamy odrobiną soli do smaku i mieszamy widelcem. W czasie gdy quinoa się gotuje, przygotowujemy szpinak. Opłukane i osuszone liście rwiemy na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i na małym ogniu podsmażamy drobno posiekany czosnek (nie może zbrązowieć, bo będzie gorzki). Po chwili dodajemy szpinak, zwiększamy ogień i smażymy mieszając, aż liście zmniejszą objętość. Jeśli szpinak nie mieści się w całości na patelni, liście dodajemy partiami. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, trzymamy w cieple. Aby przygotować jajka w koszulkach, w głębokiej patelni lub płaskim rondlu zagotowujemy wodę z octem. Wody powinno być na tyle dużo, aby jaja nie dotykały dna. Najlepiej, aby jaja były w temperaturze pokojowej. Każde jajko wbijamy do osobnych filiżanek lub małych kokilek. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum i mieszamy krótko łyżką, tworząc wir. W środek wirującej wody, trzymając filiżankę tuż nad powierzchnią, ostrożnie wlewamy po jednym jaju. Jeśli białko zbyt się rozlało, możemy je delikatnie „zagarnąć” łyżką na żółtko. Kolejne jajka wlewamy szybko, już nie mieszając wody. Patelnię natychmiast przykrywamy i zostawiamy na ok. 3,5-4 minuty. Po tym czasie białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne. Jajka wyjmujemy z wody bardzo ostrożnie, za pomocą łyżki cedzakowej. Quinoa rozkładamy w sporych miseczkach, obok układamy porcję szpinaku i marchewki, na wierzch kładziemy jajko w koszulce. Na koniec jajo posypujemy odrobiną soli (najlepiej morskiej), świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie szczyptą słodkiej papryki.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepis na kasztanowe ciasto naleśnikowe .
Składniki (dla dwóch osób):
250g mąki kasztanowej
woda (u mnie ok. 500ml)
szczypta soli
łyżka oliwy
Z mąki, soli i wody wyrabiamy niezbyt gęste ciasto. Na patelni lekko polanej oliwą smażymy naleśniki.
W oryginalnym przepisie do posmarowania naleśników użyto ricotty. Może być też to chudy twarożek zmiksowany z ekstraktem z wanilii i dosłodzony syropem z agawy .
----------------------------------------------------------------------------------------
Dziki ryż ze śliwkami

Składniki
ilość porcji: 4
1,5 szklanki dzikiego ryżu
4 duże czerwone śliwki
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
sól do smaku
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
5min. › Gotowanie: 40min. › Gotowe w: 45min.
Ryż wsypać do garnka, przykryć wodą i gotować pod przykryciem przez 40 minut. W międzyczasie pokroić śliwki w plasterki. Na patelni rozgrzać masło. Dodać śliwki i cukier. Smażyć przez 2 minuty. Dodać ocet i smażyć przez 1 minutę, aby trochę się zredukował. Posolić do smaku i zestawić z ognia. Do śliwek dodać ugotowany ryż, posolić do smaku i delikatnie wymieszać. Ryż uzyska niesamowity słodko-kwaśny smak. Można posypać ziołami wedle uznania.
Składniki:
2 gruszki (300g)
suszone żurawiny (25g)
woda (400ml+100ml)
cukier waniliowy (15g)
skrobia kuzu (15g)
Przygotowanie:
Gruszki kroimy na małe kawałki, można zostawić skórki jeśli używacie świeżych gruszek. Do garnka wlewamy 400ml wody, wrzucamy gruszki i cukier waniliowy, wszystko gotujemy na małym ogniu, żeby gruszki trochę zmiękły (czas trudno określić, bo w sezonie gruszki potrafią być tak dojrzałe, że wystarczy jedynie zagotować wodę. Do kubeczka wlewamy 100ml zimnej wody i wsypujemy skrobię kuzu. Mieszamy, aż do rozpuszczenia i dolewamy do gotującej się zalewy z gruszkami – zasada jak przy przygotowaniu kisielu. Na ciepło rozlewamy do szklanek lub pucharków. Deser podajemy po schłodzeniu w lodówce, będzie naprawdę gęsty i orzeźwiający. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.
Składniki:
2 gruszki (300g)
suszone żurawiny (25g)
woda (400ml+100ml)
cukier waniliowy (15g)
skrobia kuzu (15g)
Przygotowanie:
Gruszki kroimy na małe kawałki, można zostawić skórki jeśli używacie świeżych gruszek. Do garnka wlewamy 400ml wody, wrzucamy gruszki i cukier waniliowy, wszystko gotujemy na małym ogniu, żeby gruszki trochę zmiękły (czas trudno określić, bo w sezonie gruszki potrafią być tak dojrzałe, że wystarczy jedynie zagotować wodę. Do kubeczka wlewamy 100ml zimnej wody i wsypujemy skrobię kuzu. Mieszamy, aż do rozpuszczenia i dolewamy do gotującej się zalewy z gruszkami – zasada jak przy przygotowaniu kisielu. Na ciepło rozlewamy do szklanek lub pucharków. Deser podajemy po schłodzeniu w lodówce, będzie naprawdę gęsty i orzeźwiający. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.
Przygotowanie:
Gruszki kroimy na małe kawałki, można zostawić skórki jeśli używacie świeżych gruszek. Do garnka wlewamy 400ml wody, wrzucamy gruszki i cukier waniliowy, wszystko gotujemy na małym ogniu, żeby gruszki trochę zmiękły (czas trudno określić, bo w sezonie gruszki potrafią być tak dojrzałe, że wystarczy jedynie zagotować wodę. Do kubeczka wlewamy 100ml zimnej wody i wsypujemy skrobię kuzu. Mieszamy, aż do rozpuszczenia i dolewamy do gotującej się zalewy z gruszkami – zasada jak przy przygotowaniu kisielu. Na ciepło rozlewamy do szklanek lub pucharków. Deser podajemy po schłodzeniu w lodówce, będzie naprawdę gęsty i orzeźwiający. Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje.
Potrawy wigilijne to także słodycze. Wśród nich bardzo popularna jest kutia. Robi się ją z całych ziaren pszenicy, maku, miodu, bakalii i słodkiej śmietanki.
Tym razem proponujemy przepis na kutię z orkiszu, czyli najstarszej i najzdrowszej odmiany pszenicy.
Składniki
- 0,5 kg orkiszu
- 0,5 kg maku
- 0,5 kg miodu
- po 0,5 szklanki: rodzynków, migdałów, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 400 ml słodkiej śmietanki
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotuj orkisz w dużej ilości wody. Gdy będzie miękki, przelej go zimną wodą.
- Sparz mak i trzykrotnie go zmiel w maszynce.
- Orkisz i zmielony mak wymieszaj z miodem.
- Dodaj sparzone uprzednio rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone migdały i orzechy oraz śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowaną kutię wstaw do lodówki.