• Producent - ALCE NERO WŁOSKIE PRODUKTY

  • Parametry
Od producenta:

Włoskie ekologiczne przysmaki od 1978

Alce Nero to wyjątkowe stowarzyszenie, skupiające wyłącznie certyfikowanych ekologicznych rolników i producentów. Jego hasłem przewodnim jest nie tylko najwyższa jakość i gwarancja w 100% ekologicznego pochodzenia produktów, ale również niepowtarzalny smak.

Założona przez pionierów ekologii ponad 35 lat temu grupa Alce Nero & Mielizia, mimo szybkiego rozwoju i sukcesu jaki osiągnęła zarówno na rynku włoskim jak i zagranicznym, nadal pozostaje wierna pierwotnym ideałom. Skupia się przede wszystkim na promocji lokalnej, naturalnej uprawy i produkcji uwzględniającej sprawiedliwy handel i szczególną ochronę środowiska. Przez ponad 35 lat działalności stowarzyszenia, marka Alce Nero zdobyła liczne wyróżnienia oraz pozycję lidera na rynku bio żywności we Włoszech. Oryginalne receptury oraz najwyższa jakość podbijają również serca najbardziej wymagających konsumentów w Europie, Japonii i USA.

Oferta Alce Nero obejmuje szeroki asortyment produktów najbardziej charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Każda etykieta na produkcie Alce Nero to prawdziwy paszport. Posiada pełną nazwę produktu, nazwę producenta, miejsce pochodzenia, datę zbioru i przydatności. Etykiety zaprojektowane są w sposób przejrzysty i zrozumiały dla konsumentów. Od 2004 roku wszystkie nazwy produktów na etykietach są również pisane w alfabecie Braille’a.

Produkty Fair Trade.
Blisko połowa oferty Alce Nero objęta jest certyfikatem sprawiedliwego handlu. Są to m.in.: czekolady, herbatniki czekoladowe i kawy, napój ryżowy basmati, kakao, nektar z akai i owoców tropikalnych oraz mango i marakui. Wszystkie produkty Fair Trade promują sprawiedliwy handel, wspomagają rozwój społeczny i ekonomiczny danego kraju. Produkty Alce Nero Fair Trade pochodzą z Ameryki Południowej (z Kostaryki, Nikaragua, Peru, Brazylii) a także z Indii. Alce Nero od lat wspiera ponad 12 000 gospodarstw, które pracują w systemie rolnictwa ekologicznego.

Dlaczego żywność ekologiczna?
Żywność ekologiczna wytwarzana jest metodami naturalnymi w czystym i bezpiecznym środowisku, z szacunkiem dla zwierząt i ziemi. Ekologiczne metody wytwarzania nie zaburzają estetyki krajobrazu, zachowują różnorodność genetyczną w gospodarstwie, są “zdrowe” i nieszkodliwe dla zwierząt. W gospodarstwie ekologicznym prowadzona jest ścisła kontrola sposobu produkcji, a nie tylko produktu końcowego. Funkcjonowanie systemu kontroli oraz certyfikacji jest gwarancją dla konsumenta, że produkty ekologiczne to produkty bezpieczne dla zdrowia.